Willem Hussem woonde van 1919 tot 1936 in Frankrijk. In die periode stond de schilder vooral onder invloed van Van Gogh en van Picasso. Tussen 1936 en 1945 komt er een kentering in het leven en werk van Willem Hussem. Willem Hussem gaat definitief in Den Haag wonen; zijn vader stopt met financiële ondersteuning, Willem Hussem wordt dichter en als schilder gaat hij over op volledige abstractie.

Willem Hussem blijkt in alle opzichten een laatbloeier. Hussem’s beste werk ontstaat vanaf het begin van de jaren zestig. Hij verwerkt invloeden van Malevich en El Lissitzky en vooral van Chinese en Japanse kalligrafen en dichters van puntige korte gedichten. In beeldend werk ontwikkelt Willem Hussem een eigen stijl, die esthetisch en harmonieus is, èn spannend.

Willem Hussem’s compositie op een dieprode achtergrond is daar een goed voorbeeld van. In het schilderij zit vaart en diepte. Links bewegen drie zwarte balkjes over drie lichtrode, rechts zweven cirkelachtige vormen. Er zit ook een beeldrijm in het schilderij; de hele en halve cirkel rijmen op elkaar net zoals de zwarte en de roze balkjes. Ook de kleuren dragen bij aan het beeldrijm: blauw op blauw, rood op rood, zwart op zwart. Het afwijkende wit en groen maken, met de rafelranden van de vormen, de compositie nog levendiger.

Schilderijen van Willem Hussem? Nu te koop bij Mark Smit Kunsthandel, neem contact met ons op om te kopen of verkopen.