Piet van der Hem kunstenaar met fascinatie voor Parijs

Verkocht
Piet van der Hem kunstenaar met fascinatie voor Parijs

Piet van der Hem en het Parijse kunstleven

Piet van der Hem, geboren in het Friese Wirdum, vertrok in 1902 naar Amsterdam om daar te studeren aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie. Een Koninklijke Subsidie maakte het Piet van der Hem mogelijk om in 1907 in Parijs te gaan werken. Om zich helemaal betrokken te voelen bij het Parijse kunstleven huurde hij samen met de schilder Frans Hogerwaard een atelier op Montmartre.

Moulin Rouge, de bekende uitgaansgelegenheid

Piet van der Hem werd in Parijs met name gefascineerd door het nachtelijke uitgaansleven. Dit schilderij is daar een prachtig voorbeeld van: diverse mooi uitgedoste dames en een stijlvolle heer staan te converseren bij de ingang van de bekende uitgaansgelegenheid ‘Moulin Rouge’. Rechts stapt een chique dame met behulp van een piccolo uit een limousine. Van der Hem had een grote interesse in de glamour van het uitgaansleven en met zwierige penseelstreken en een uitbundig kleurgebruik wist hij als geen ander de sfeer van het moment karakteriseren. Duidelijk blijkt dat Van der Hem evenals de avant-garde schilders Jan Sluijters, Leo Gestel en Piet Mondriaan, zich bewust was van de nieuwste internationale ontwikkelingen in de schilderkunst. De kleurvlakken in dit schilderij zijn opgebouwd met een streepjestechniek, ook wel het ‘divisionisme’ genoemd.

Kunstcritici waren dermate onder de indruk van de virtuositeit van dit werk, dat ze het op één lijn stelden met werken van schilders als Henri de Toulouse-Lautrec en Théophile Steinlen. Dit schilderij kan dan ook worden beschouwd als het hoogtepunt uit het oeuvre van Piet van der Hem.

Piet van der Hem heeft verschillende medailles gekregen voor zijn werk. Hij was lid van diverse kunstgenootschappen zoals Pulchri Studio in Den Haag, Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en Art et Amicitae.