Verkocht
Piet van der Hem wil graag een beetje applaus

Piet van der Hem mocht meewerken aan de tentoonstelling van moderne kunst in het Stedelijk Museum. Samen met Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel werd Piet van Der Hem gezien als een van de vernieuwers van de Nederlandse Kunst. Bij Piet van der Hem zat die vernieuwing vooral in de mondaine en soms pikante onderwerpen, die hij koos. Met zijn kleuren en vormen bleef Piet van der Hem trouw aan de realiteit en zijn voorgangers.

Na succesvolle beginjaren, waarin hij veel eer en applaus kreeg, brak er voor Piet van der Hem een moeilijke tijd aan. Hij paste niet meer in het beeld van de vernieuwers. Die gingen steeds verder in hun vernieuwingsdrang. Piet van der Hem bleef vasthouden aan zijn sfeervolle onderwerpen. Hij kwam minder in de spotlights te staan. Piet van der Hem wist van zichzelf, dat hij die aandacht en waardering van het publiek en pers nodig had om te presteren.

Het roer moest en ging om. Voortaan werden portretten in opdracht zijn communicatiemiddel en applausmeter. Zelfs de koninklijke familie behoorde tot zijn opdrachtgevers. Piet van der Hem hoorde er weer bij en stond voor zijn gevoel midden in het leven. Enige nadeel van de portretopdrachten was dat hij van het grote publiek minder aandacht kreeg. Ook dit wist hij te ondervangen. Piet van der Hem was een belangrijk politiek tekenaar. Met een paar rake streken, wist hij zich weer verzekerd van zijn geliefde publiek en bovenal van applaus.