Johan Dijkstra (1896-1978) is echte Grunninger. Geboren en getogen in de stad Groningen. Hij blijft de stad zijn leven lang trouw, op een uitstapje naar Amsterdam na – Dijkstra studeert er enige jaren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Johan Dijkstra groeit op in een kunstzinnig milieu, zijn vader is decoratieschilder. En met diens schilderskist binnen handbereik, maakt hij al op jonge leeftijd schilderijen.

Als medeoprichter van De Ploeg, het collectief van musici, literatoren en kunstschilders dat in 1918 het licht zag, speelt hij een belangrijke rol in de Groningse kunstscene. Aan het begin van zijn carrière werkt Johan Dijkstra in navolging van Vincent van Gogh, zowel qua stijl als qua onderwerpkeuze. Gaandeweg wordt hij meer beïnvloed door de collega’s van De Ploeg, met wie hij veel optrekt. Mede onder invloed van Jan Wiegers die tijdens een kuur in Davos bevriend raakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner, komt hij tot zijn eigen expressionistische stijl. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw exposeert hij samen met De Ploeg.

Johan Dijkstra trekt er graag op uit om ‘en plein air’ de ruige Groningse landschappen en dorpen vast te leggen. Voor hem ligt de schoonheid in het eenvoudige. Ook op dit schilderij De binnenhaven van Zoutkamp is het ongecompliceerde leven van alledag aanwezig. Er zit veel beweging in dit schilderij; de wolken donderen door de lucht en de wind blaast flink door het bomenblad. Toch straalt het ook de rust uit van het Groningse leven op het platteland. Op de helling aan de rand van de weg, zijn vier mannen in het gras neergestreken. Net als de vijfde man – zit hij in een rolstoel? – kijken ze naar de kleine binnenhaven, naar twee mannen in een bootje. Bij Dijkstra lijkt het altijd alsof hij de tijd heeft stilgezet.

Wij kopen en verkopen schilderijen van Johan Dijkstra en andere Groninger Ploeg schilders. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@marksmit.nl