Verkocht
Isaac Israels, schilderijen uit het alledaagse leven

Kijk ze toch zitten, die meisjes met hun bungelende beentjes op een bankje in het Amsterdamse Oosterpark. Isaac Israels (Amsterdam 1865 – Den Haag 1934) is een meester in het schilderen van alledaagse taferelen. Vooral het mondaine leven in de stad is vaak te zien in Isaac Israels’ schilderijen, net als bij zijn partner in crime George Breitner. Beide kunstenaars behoren tot de Amsterdamse impressionisten. Gefascineerd door de donkere kant van de stad maakte Isaac Israels schilderijen van het bruisende nachtleven, met zijn tomeloze cafégangers en dansende meisjes. Maar ook de lichtheid van de dag is voor Isaac Israels interessant. Passanten op de grachten en in de parken heeft hij in het vizier. Al met al geven de schilderijen van Isaac Israels een prachtig beeld van het Amsterdam van het fin du siècle. Kenmerkend voor de impressionistische stijl in Isaac Israels’ schilderijen is het gebruik van intense kleuren.

Isaac Israels heeft slechts een blauwe maandag op de kunstacademie gezeten. In wezen is hij autodidact, al krijgt hij enige tijd les in het atelier van zijn vader Jozef Israels, de schilder die tot de Haagse School wordt gerekend. Van hem erft Isaac Israels niet alleen zijn artistieke schildersgenen, maar ook zijn reislust. Isaac Israels woont in Amsterdam, Parijs, Nederlands-Indië en Londen, om in 1923 terug te keren naar het ouderlijk huis. Het atelier van vader Israels wordt het atelier van Isaac Israels, waar hij talloze schilderijen zal maken.

Zoals Amsterdam dat is, is Isaac Israels’ nieuwe woonomgeving ook een belangrijke inspiratiebron. Het Den Haag van die tijd groeit en bloeit en Scheveningen is een mondaine badplaats. Isaac Israels heeft talloze schilderijen van strandscènes gemaakt, van flanerende dames op de Boulevard tot ezelrijdende kinderen op het strand.