Hendrik Willem Mesdag legde zich pas vanaf 1868, Hendrik Willem Mesdag was toen zevenendertig, toe op het zee- en strandgezicht. Hendrik Willem Mesdag huurde een kamer in Scheveningen met uitzicht op het strand om studies naar de natuur te maken. Hendrik Willem Mesdag is van de Haagse School de zeeschilder bij uitstek en staat als zodanig in een oude Nederlandse traditie. Hendrik Willem Mesdag schilderde allerlei aspecten van het vissersleven: garnalenvissers, schelpenvissers, reddingsboten maar vooral schepen bij het uitvaren of thuiskomen.

Hendrik Willem Mesdag schilderde hier twee zogenoemde bomschuiten op de voorgrond, de opvolger van de pink. De schepen zijn net aangekomen en de zeilen worden dadelijk gestreken. Dorpen aan zee zoals Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort hadden geen haven en de brede vissersschepen ‘strandden’ als het ware met hun vangst opzettelijk op de zandstrook voor de duinen.

Hendrik Willem Mesdag beeldde de vissersvrouwen in Scheveningse klederdracht af.  ze wachten geduldig af tot de verse plat- en rondvis door de bemanning wordt uitgeladen en gesorteerd. Daarna wordt alles onder toezicht, per afslag verkocht en verscheept en vervolgens weer doorverkocht aan de consument. Dat het hier Scheveningen betreft is te zien aan het opschrift ‘Sch 17’ op het zeil van het voorste schip.

Het thema van vrouwen die vis kopen om het op de markt door te verkopen is ook geschilderd door collega’s van Hendrik Willem Mesdag (o.a. Bernard Blommers, Philip Sadée), maar zij hebben de mensen dichtbij gehaald en tot hoofdpersoon gemaakt. Dat deed Mesdag zelden.

In de verte zeilen diverse schuiten op het vlakke water. De zee is kalm en weerspiegelt de ontspannen sfeer van een zonovergoten dag bij zee. Hendrik Willem Mesdag legt echter niet de nadruk op de atmosferische aspecten van de zee en de hemel, maar eerder op het weergeven van de bedrijvigheid op het strand op een zomerse dag.

Een schilderij van Hendrik Willem Mesdag? Nu te koop bij Mark Smit Kunsthandel, neem contact met ons op om te kopen of verkopen.