Hendrik Willem (H.W.) Mesdag, een hoog gewaardeerde zeeschilder

Verkocht
Hendrik Willem (H.W.) Mesdag, een hoog gewaardeerde zeeschilder

Hendrik Willem (H.W.) Mesdag is in Nederland vooral bekend vanwege het Panorama Mesdag, een historisch monument waarin hij met gebruikmaking van de technieken van het trompe-l’oeil een panorama van het Scheveningen van rond 1880 creëerde. Deze zoon van een Groningse bankier vestigde zich in 1869 als schilder in Den Haag. Men kan het oeuvre van Hendrik Willem Mesdag beschouwen als een visuele encyclopedie van de zee en van het Scheveningse vissersleven.

Hendrik Willem Mesdag schilderde de zee in elk seizoen, op elk tijdstip van de dag en bij elk weertype, met of zonder strand, met of zonder boten. Die boten schilderde hij op volle zee, in de branding of als ze op het strand werden of waren getrokken, want er was in zijn tijd nog geen haven in Scheveningen. Hendrik Willem Mesdag schilderde bovendien allerlei aspecten van het vissersleven: garnalenvissers, schelpenvissers, reddingsboten maar vooral bomschuiten bij het uitvaren of het thuiskomen.

Op dit schilderij van Hendrik Willem Mesdag zien we de thuiskomst van een vissersvloot. Het opschrift ‘SCH 106’ op het grootzeil van het rechter schip verraadt dat het om een Scheveningse vissersboot gaat. Er staat een stevige, aanlandige wind: de branding is woelig, er staan witte koppen op de golven en de windvaan staat horizontaal. Twee mannen staan tot hun knieën in het water en sjouwen een ketting of kabel met een anker naar de wal. Het is bewolkt. Hendrik Willem Mesdag gebruikt dan ook een heel scala aan grijstinten. Het schilderij heeft een driedeling: boven overheerst de lucht, in het midden de schepen en op de voorgrond de branding. Hendrik Willem Mesdag speelt subtiel met het contrast tussen donker en licht. Dat niet alleen de weergave van de voorstelling maar ook het materiaal waarmee Hendrik Willem Mesdag werkte altijd van hoge kwaliteit waren, bewijst dit schilderij dat in perfecte staat is en geschilderd is op een groot paneel van mahoniehout.

Hendrik Willem Mesdag blonk uit in het schilderen van de Noordzee en het Scheveningse vissersvolk in al zijn variaties en bij alle weersomstandigheden. Met zijn specialisme groeide Henrik Willem Mesdag uit tot een internationaal hoog gewaardeerde zeeschilder.