Johannes Bosboom

1817 - 1891
Klik op een kunstwerk voor meer informatie

Johannes Bosboom schilder van kerkinterieurs

Johannes Bosboom kreeg reeds op zijn 14de jaar lessen van schilder B. van Hove, die als specialisme stadsgezichten had. Zelf had Bosboom een voorliefde voor het schilderen van kerkinterieurs. Het onderwerp lag hem goed en bovendien had hij er succes mee. Buiten Nederland, hadden ook andere landen interesse in het werk van Johannes Bosboom. Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een zeer gedetailleerde weergave van de werkelijkheid, later wordt zijn werk losser van opzet en uitwerking. Bosboom wordt gezien als een van de belangrijkste meesters van de Haagse School.

Johannes Bosboom is vooral bekend geworden door zijn fraaie kerkinterieurs, doch daarnaast zijn enkele stadsgezichten door hem vervaardigd, vooral in zijn vroege periode.
Hij stond toen sterk onder invloed van zijn leermeester Bart van Hove en vervolgens van de vroeg overleden Wijnand Nuijen. Bosboom werd al tijdens zijn leven een gewaardeerd schilder. In de jaren rondom 1870 stond hij aan de wieg van de Haagse School. Diverse buitenlandse reizen werden door hem ondernomen en reeds in 1835 maakte hij met Sam Verveer een studiereis naar Duitsland via Utrecht.