Jan van der Zee

1898 - 1988

Op dit moment zijn er geen werken van deze kunstenaar in onze collectie.

Huidige collectie bekijken

Jan van der Zee werd in 1898 geboren te Leeuwarden. In 1920 vestigt hij zich in Groningen om leerling te worden aan de Akademie van Beeldende Kunst ‘Minerva’ in Groningen en hier had hij les van – onder andere – Jan Mankes.

De Ploeg
Groningen zal het toneel worden voor de baanbrekende kunstbeweging De Ploeg, die in 1918 werd opgericht. In 1921 neemt De Ploeg een vlucht, onder leiding van Jan Wiegers, die het Duitse expressionisme meebracht naar Groningen. In 1922 had Jan van der Zee samen met Wobbe Alkema en Johan Faber een atelier in Groningen. Jan van der Zee ontwikkelt samen met Wobbe Alkema, het Constructivisme, een geometrisch abstracte stijl waarin hij o.a. (Groningse) landschappen, portretten en architectuur vormgaf. In 1923 treedt Jan van der Zee toe tot De Ploeg, en zal tot de Tweede Wereldoorlog actief lid blijven.

Alleskunner
Van der Zee blijft zich steeds ontwikkelen, en verkent stijlen en materie uitvoerig. Hij is geen trendvolger, maar hij verzint ze ter plekke. Zo behoudt Jan van der Zee als schilder, als kunstenaar, continue relevantie. In 1964 ontving Jan van der Zee de ‘Kulturele prijs van de provincie Groningen’ en drie jaar later de onderscheiding ‘Dynamisch Groningen’.
Jan van der Zee, een veelzijdig kunstenaar met een breed oeuvre, is vertegenwoordigd in vele musea, zoals het Groninger Museum, Haags Gemeentemuseum, Museum Jan van der Togt en Museum Belvédère.